Nälänhätä ja kaikenlainen arkielämän osa-alueet kattava syrjäytyminen jatkaa pahenemistaan Suomessa. Ns. kolmas sektori eli vapaaehtoisuuteen perustuvat, lähinnä hengelliset järjestöt ja instanssit (pelastusarmeija ja muut ns. vapaiden suuntien hengelliset yhteisöt, EU:n ruoka-apu, Veikko Hurstin laupeudentyö jne.) ovat pitäneet viime vuodet huolta yhä kasvavasta ruoka-avun tarpeessa olevien unohdetun kansan joukkojen lisääntyvästä peruselintarvikkeiden tarpeesta. Kaikesta huolimatta Suomen hädänalaisen kansanosan muodostamat leipäjonot ovat kasvaneet viimeisimmänkin vuoden aikana huomattavasti ja neljäsosalla siitä, mitä ne olivat vuosi sitten keväällä.

 Leipäjonojen asiakaskunnan ovat perinteisesti Suomessa mudostaneet vanhukset, työttömät, pieneläkeläiset, opiskelijat ja vakavaan syrjäytymiskierteeseen joutuneet ns. laitapuolen kulkijat. Viime vuosina on kuitenkin asiakaskuntaan ilmestynyt yhä kasvavissa määrin sellaisten yhteiskunnallisesti aktiivisten kansanosien joukkoja, joita en rakkaudesta kansaani kohtaan koskaan olisi voinut kuvitella joutuvan turvautumaan yhteiskunnallisesti kolmannen sektorin avunantoon - varsinkaan, kun Suomesta on koko tähänastisen elämäni aikana totuttu puhumaan nimenomaan hyvinvointivaltiona.

Tänä keväänä Suomen leipäjonoissa on ollut selkeästi havaittavissa lapsiperheiden, pätkätyöläisten, aktiivisten nuorukaisten, vakavaan velkakierteeseen joutuneiden yrittäjien ja yksityishenkilöiden ja mm. akateemistenkin opiskelijoiden määrän huomattava ja silminnähtävä kasvu. Valtamedia YLE levitti keväällä sellaista disinfoa, että pitenevissä leipäjonoisssa olisi nähty myös elintasorikollisia ja muita maahanmuuttajia. Olen kuitenkin itse tehnyt asian tiimoilta omaa tutkivaa journalismiani, ja tällaista YLE:n levittäämää valheellista disinfoa en voi mitenkään vahvistaa. Ja minä sentään olen luvannut olla valehtelematta kansalleni koskaan!

Samaan aikaan, kun yleinenkin taantuma Suomessa syvenee ja yhä useammat kansalaiset tuntevat sen arkipäivässään, Suomen eduskunta joutui vielä tänä keväänä EU:n ja kansainvälisen painostuksen alla tekemään päätöksen osallistumisesta EU:n ja IMF:n Kreikalle myöntämään noin 750 miljardin lainaan 1,5 miljardilla eurolla. Tietysti tämäkin on saanut monet hädänalaisesta kansastamme oikeutetusti suuttumaan ja miettimään, paljonko tälläkin summalla olisi voitu lievittää Suomen kansan kokemaa nälänhätää.

 

YLEISEN RUOKA-AVUN JAKOPISTEET JA AJAT OULUSSA: 

 - Työttömien ruokailu ke 11-13, hinta 2e/ateria (Öbergin talo, Kirkkokatu 5)

 

 - Vapaaseurakunnan ruokajako pe klo 13 (Kirkkokatu 34)

- Ytyä ry jakaa leipää ja maitotuotteita ma ja ke klo 10 (Hietasaari)

- EU:n ruoka-apua on jaettu adventtiseurakunnan kautta (Tuulimyllynkatu 18, Karjasilta)